Ik kijk naar mijn cliënt in de life coach praktijk. Haar hele lichaam is geactiveerd. Ze praat snel en vol emotie. We hebben het over haar relatie, haar man en zijn eeuwige gebreken. Een vast item in de life coach praktijk. Ik laat haar haar verhaal vertellen en laat haar merken dat ik goed luister en haar verdriet en ongenoegen erken. Ik merk dat ze iets tot rust komt. Ze moet zich tegenover mij niet verdedigen of verantwoorden. Ik ben haar life coach, ik ben haar bondgenoot en tegelijkertijd een neutrale partij. Ik vraag haar om even te connecteren met de zetel waar ze in zit. Ik geef haar een kussen om achter haar rug te zetten en vraag haar om even te voelen dat ze ondersteund wordt. Ze aarzelt even maar doet het dan toch. Ik zie haar schouders wat zakken en haar ademhaling wat dieper worden. Ik vraag haar of ze dat zelf ook opmerkt. Neen, dat had ze nog niet gemerkt, maar nu wel. Ze vindt het fijn. Even rust.
Het is een manier van werken die we soms vergeten. Even connecteren met ons lichaam. Even ondersteuning voelen, ook lichamelijk. Het coach gesprek kan zo een hele andere richting uitgaan. Waar ze anders in haar verhaal was gebleven en ik haar met voornamelijk cognitieve vragen had proberen te helpen inzicht te verwerven, kan ik nu vertrouwen dat haar lichaam de weg wijst.
Verderop in de sessie kan ik haar via lichaamsgerichte technieken nog meer laten verbinden met haar werkelijke gevoel. Zodat ze diep van binnen zelf kan voelen (in plaats van reflecteren) wat zij nodig heeft. Haar behoefte. Vanuit ruimte, vanuit een groter perspectief.
Vroeger werkt ik vanuit het grotere kader van de Cognitieve Gedragspsychologie. Het uitgangspunt was dat gedachten alles bepalen. Als we negatief denken, dan voelen we ons slecht, dus moeten we proberen onze gedachtegang om te buigen. En dit dan combineren met gedragswijziging en je kan nieuwe stappen zetten. En dat klopt hè. Dat is meermaals wetenschappelijk bewezen. Maar heel vaak is het ontoereikend. Want wat je wil en wat je nodig hebt is niet te beredeneren vanuit ons denken. Wat goed voelt en wat niet, daar hebben we ons lichaam voor nodig. En cognitieve technieken of stappen nemen, zonder ons lichaam erin te betrekken voelt na een tijdje oppervlakkig. Ontoereikend.
Dus voelen is ontzettend belangrijk! Maar voelen is zoveel meer dan ‘bedenken’ wat je voelt. Veel coaches en therapeuten vragen hun cliënten: ‘wat voel je?’ en krijgen vaak een antwoord vanuit het hoofd. Ik denk…dat ik me zo voel. Ik denk dat ik bang ben. Maar hoe voelt dat bang zijn? Hoe weet je dat?
Dat gaat over voelen in het lichaam. En net dat is iets wat nog te weinig gebeurt in de coach of therapie praktijk van vandaag.
Het is ook een beetje spannend.
Want wat gebeurt er als je echt durft zakken in dat lichaam om te voelen? Juist ja, dan komen er emoties naar boven. Soms heftig ja. Is dat erg? Heel soms is dat erg, als je cliënt een ernstige psychische diagnose heeft. Ja, dan houdt dat risico’s in. Maar als jij juist deontologisch werkt, dan heb je als coach geen cliënten met ernstige psychische problematiek. En voor een doorsnee cliënt is voelen juist wat er nodig is. Ja, soms met heftige emoties. So what? Dat is juist goed. Daar zit net de groei.
Anno 2024 lopen heel veel mensen gedissocieerd rond. Ze hebben nog weinig connectie met hun lichaam. Dit is niet verwonderlijk. Ten eerste kampen heel veel mensen met chronische stress. We weten dat chronische stress de lichaamsconnectie beïnvloedt (wil je daar rond werken? Kijk dan eens naar onze opleiding Gespecialiseerd Stress en Burn-out Coach die opnieuw start in januari!). Ten tweede leven we allemaal meer in ons hoofd omdat we voornamelijk werk doen vanuit ons hoofd. Bureauwerk, computerwerk,… Zelfs onze kinderen op school werken altijd vanuit hun hoofd. En ten derde is er de digitalisering en social media, waardoor we ook in onze vrije tijd steeds meer kiezen voor activiteiten die ons loskoppelen van ons lichaam. Jahoor, als jij op je gsm zit, ben je minstens deels gedissocieerd.
Niet verwonderlijk dus dat de toekomst van coachen in het lichaamsgerichte is. We zijn onze lichaamsconnectie aan het kwijtspelen in de maatschappij van vandaag. En dat leidt tot een waaier van problemen. Ook op mentale, emotionele en fysieke gezondheidsvlak. En ja, dan zoeken mensen hulp.
Kunnen ze daarvoor dan bij jou terecht?
Wendy Ceulemans – enthousiast therapeutisch life coach en oprichtster Coach Clinic