Over het waardevolle van natuur in therapie en coaching sessies…
Er is al heel wat wetenschappelijke ondersteuning voor therapie of coaching in de natuur. We zetten hier graag enkele inzichten op een rijtje:
Bij sessies in de natuur voelen cliënten zich vaak veiliger en gelijkwaardiger.
In een coach ruimte zit de cliënt in een ruimte die ingericht is door de coach. Het is de ruimte van de coach, waar de cliënt te gast is. Bij coachings in de natuur vervalt dit aspect. De natuur is van iedereen. Cliënten ervaren hierdoor sneller een gevoel van gelijkwaardigheid. Ze voelen zich vrijer, minder geviseerd. Ook de typische coach zithouding is helemaal anders. Er is minder rechtstreeks oogcontact. Zeker voor introvertere cliënten en cliënten met een vermijdende hechtingsstijl voelt coachen in de natuur bevrijdend.
De natuur als spiegel – metaforen in de natuur
De natuur spiegelt wat er is. De thema’s waar de cliënt mee worstelt openbaren zich op een moeiteloze manier, een vloeiender manier. Bovendien zit de natuur vol metaforen die raken aan thema’s van de cliënt. Dit ervaar je in een wandeling, maar evengoed wanneer je met natuurmaterialen werkt in een binnenruimte. Zelfs even rechtstaan en voor het raam samen naar buiten kijken kan beweging brengen in de dieperliggende thema’s van een cliënt.
Een (hersteld) contact met de natuur als fundament voor beter contact met jezelf en anderen.
Er bestaat wetenschappelijke evidentie voor het feit dat onze relatie met de natuur een weerspiegeling is van onze blauwdruk in relaties. Anno 2023 hebben we een soort van vermijdende hechting ontwikkeld met de natuur. De natuur is iets ‘buiten onszelf’ geworden. We voelen ons geen onderdeel meer van de natuur. Getuige hiervan de grote maatschappelijke weerstand tegen noodzakelijke veranderingen ten voordele van het klimaat. Het gras voelen onder je blote voeten, een beukennootje voelen in je hand, de bosgrond ruiken,…via onze zintuigen kunnen we opnieuw leren connecteren met ons gevoel. Met ons lichaam, met elkaar, met het grotere geheel. En uit wetenschappelijke studies blijkt dat we door dat herstelde contact met de natuur net betere relaties ontwikkelen met onze medemens.
De natuur als bondgenoot van je parasympathicus
In onze prestatiegerichte maatschappij krijgt ontspanning vaak geen prioriteit. Een yogalesje vlugvlug tussendoor, een serie binge watchen uitgeteld in je zetel met de chips (en wijn!) binnen handbereik,… Het zijn niet die ‘oplaadmomentjes’ die ons gaan redden van stress of burn-out. De natuur heeft daarentegen wel van alles te bieden. De visuele patroonherhaling in blaadjes en andere natuurstructuren heeft een vertragend effect op onze overspannen zenuwen. Het ruisen van de wind en de verende bosbodem doet ons zakken in ons lichaam. Waar het bos eerder een ‘containend’ effect heeft, is de wijdsheid van zee of polderlandschap positief prikkelend. ‘Bosbaden’ en ‘strandwandelingen’ worden daarom al voorgeschreven als therapiekuur.
Natuurlijk zijn er ook heel wat do’s en dont’s waar je als coach best rekening mee houdt wanneer je gaat coachen in de natuur. Heb je interesse om je daarin te bekwamen? Kijk dan eens op onze site wat er allemaal te leren valt. www.coachclinic.be