Waarom is veiligheid zo belangrijk in een coach sessie?

Praten alleen werkt niet…

Bij Coach Clinic werken we met de methode van verbinding.  Want verbinding creëert veiligheid.  Cliënten komen naar een coach praktijk omdat ze iets willen dat ze op zichzelf niet kunnen.  Iets dat ze op zichzelf niet kunnen realiseren.  Ze willen iets: gelukkiger zijn, een doel bereiken, meer vertrouwen hebben in relaties, minder angst hebben, een trauma overwinnen,…maar ze hebben hier hulp bij nodig.

Deze hulp is cruciaal.  Maar zelden zal een mentaal schema’tje of perfecte gesprekstechnieken voor deze cliënt een verschil maken.  Toch focussen vele coach opleidingen hierop.  Je leert perfecte coach vragen stellen, je leert mentale stappen te doorlopen met een cliënt, je oefent op de juiste reactie.  Wat een onzin zeggen wij hier bij Coach Clinic!  Cliënten zitten niet te wachten op een robot-coach, maar willen een échte mens.  Een mens die met hen een hartsverbinding kan maken.  Die écht kan verbinden, zodat het lichaam van de cliënt al wat spanning begint los te laten van zodra de cliënt de praktijkruimte binnenstapt.  Zodat er gaandeweg een deurtje kan geopend worden naar waar het echt om draait. 

En ja…dat is moeilijk te vangen in een coach opleiding.  Dat is een heel proces, want dan kom je als coach ook jezelf tegen. 

Een coach sessie die enkel en alleen focust op het mentale aspect is een korte termijn-oplossing die in de meeste gevallen niet genoeg blijkt te zijn.  Want wat de cliënt echt bezighoudt, dat zit onder de waterlijn.  Dat zijn onbewuste gevoelens, diep weggestopte ervaringen, kwetsbare plekjes.  En die laat je niet zomaar zien.  Niet aan jezelf en zeker niet bij een coach bij wie je je slechts ‘deels’ veilig voelt. 

De meeste coaches slagen er wel in om hun cliënten te doen praten, te doen nadenken.  Soms zelfs te challengen.  Maar slechts weinig coaches slagen erin om hun cliënten écht doen voelen.  Te voelen waar het echt over gaat.  Wat er vanbinnen vastzit.  Wat de échte reden is waarom ze zelf niet verder geraken.  Waarom ze een verbindend medemens (coach) nodig hebben om hen te begeleiden. 

Een verbindend mens-coach die zelf ook durft voelen.  Die zich veilig voelt bij zichzelf.  Dat creëert veiligheid bij de cliënt. 

Afhankelijk van de diepte tot waar je wil gaan is dat een heel proces.  Vandaar dat we kortere en langere opleidingen hebben in ons aanbod.  Niet elke coach heeft de ambitie om tot de laag van de diepere kwetsures en trauma’s te gaan. 

Maar elke coach moet wel dat veilige kader kunnen bieden, voor eender welk thema waarop je werkt.  En verbinding creëert veiligheid, en omgekeerd.  Veiligheid creëert verbinding.

Rationele vragen, mentale technieken, stappenplannen,…ze raken alleen het topje van de ijsberg.  Maar daaronder zit de echte waarheid.  Waarom zit die eronder?  Omdat die kwetsbaar is.  Daar mag niet aan geraakt worden.  Dat is lastig, moeilijk, onveilig.  Soms zelfs onbewust, onwetend.  Maar NODIG.  Die echte waarheid zit verscholen in ons lichaam.  Lichaamsgerichte technieken geven de mogelijkheid om net daar te geraken waar het gebeurt.  Maar geen enkele lichaamsgerichte techniek zal werken zonder veiligheid.

Het is onze missie om coaches en therapeuten op te leiden om te werken vanuit verbinding. Weg met die ‘professionele afstand’ tussen ‘coach en cliënt’.  Weg met het rationele, klassieke gesprek in 2 zeteltjes.  Maar gaandeweg leren voelen.  Waar gaat het over?  Wat verlangt en vertelt het lichaam?  Welke overtuigingen zijn er in geslopen? 

Vroeger zeiden we ‘praten werkt’.  Vandaag zeggen we ‘alleen praten werkt eigenlijk niet’.

Welke technieken gebruiken wij dan?  Uiteraard leer je gesprekstechnieken, maar je leert ook voelen door systemisch werk, lichaamsgerichte oefeningen, felt sense, creatieve werkvormen, intuïtief leren voelen,…en zoveel meer.

Mag het voor jou ook wat met wat meer voelen ipv denken?

Welkom!  De wereld heeft jou hard nodig en wij helpen jou graag zodat jij weer anderen kan helpen.