Kom naar ons opendeurmoment op zaterdag 28 september van 10u tot 12u. We geven je meer uitleg over deze bijzondere opleiding. Aanmelden via hansbert@coachclinic.be.
Lichaamsgerichte traumaheling: een somatisch programma van 8 dagen – volgende reeks start januari ’25.
Er is een verplicht kennismakingsgesprek voor deze opleiding: neem contact op via hansbert@coachclinic.be
Trauma’s en dus onverwerkte emoties zitten vast in het lichaam. Praten alleen is niet voldoende. In deze opleiding leer jij je cliënt op een veilige manier terug connecteren met de emoties in het lichaam. In een traag en veilig opgebouwd programma leer je cliënten tools aan om gaandeweg traumatische ervaringen te helen.
Interesse om als traumaheler aan de slag te gaan? Welkom! Maar we willen dat jij je cliënten enkel laat kennismaken met somatische (lichaamsgerichte) technieken die je zelf ook ervaren hebt. Vandaar dat we je in deze reeks uitnodigen om ook met je eigen traumastukken te oefenen.
Via zachte technieken, lichaamsgericht en andere, wordt je systeem uitgenodigd om ruimte vrij te maken voor het helen van trauma. We doen dit samen, in groep, met een veilige verbinding met andere coaches en therapeuten. De technieken, wetenschappelijke inzichten en helende oefeningen kan je daarna zelf inzetten in je eigen coach of therapiewerk.
Je leert een opbouwend programma kennen dat je stapsgewijs zelf leert inoefenen. Je krijgt theorie en inzichten én je leert oefeningen die je daarna samen met je cliënt kan doen.
Traumawerk nemen we ernstig en we gaan hier zeer zorgvuldig mee om. Tegelijkertijd hoeft het jou niet af te schrikken. Ben je fijngevoelig en bereid om zelf mee te oefenen? Dan ben je heel welkom!
Onze manier van werken leidt ertoe dat cliënten op een duurzame manier almaar minder getriggerd wordt door trauma’s uit het verleden. Hun levenskwaliteit stijgt hierdoor en hun klachten verminderen.
Naast de oefeningen is vooral de kwaliteit van de relatie tussen de traumaheler en de cliënt van essentieel belang. Werken met je eigen triggers en kwetsbaarheden en kennis van je eigen zenuwstelsel, is een basisvereiste voor werken rond trauma met cliënten. Onze opleiding biedt hiervoor het basisfundament.
Voor wie?
- Voor (beginnende) coaches die (eventueel) duurzaam traumawerk willen toevoegen aan hun praktijk maar dit eerst zelf willen ervaren.
- Voor lichaamswerkers, lichaamstherapeuten, kinesisten, osteopaten, massagetherapeuten, …die hun cliënten verder willen helpen rond onderliggende trauma’s.
- Voor psychologen en andere mentale zorgverleners die interesse hebben in de lichaamsgerichte trauma-aanpak.
- Voor leerkrachten, zorgkundigen, politiediensten en anderen die werken in een mensgericht beroep en voor wie kennis rond trauma en de aanpak ervan waardevol is in hun beroep.
Wat is trauma?
Trauma is het gevolg van 1 grote gebeurtenis of vele kleine gebeurtenissen die door jou als overweldigend en bedreigend werden ervaren. Dit kan hebben plaatsgevonden in je kindertijd of in je volwassen leven. Je kan hier bewuste herinneringen aan hebben of helemaal niet.
Peter Levine heeft ons doen inzien dat we veel kunnen leren van dieren als het gaat over onze biologische reacties wanneer we geconfronteerd worden met onveilige situaties.
Onze opleiding vertrekt dan ook van de basisgedachte dat iedereen kan helen van trauma en dat natuurlijke reacties als fight, flight en freeze ons helpen te beschermen. Een onvoltooide cyclus na een freeze-reactie houdt ons echter in een overlevingsmodus.
Enkelvoudige of complexe trauma’s zorgen ervoor dat je handelen, denken en voelen niet vrij is.
Bewust trauma of onbewust, lang of minder lang geleden, wat lastig is zijn de effecten van trauma.
Trauma maakt ons klein, doet ons grijpen naar overlevingsmechanismen. Trauma stapelt zich op in lichaam en geest en knaagt aan onze eigenwaarde, veroorzaakt lichamelijke klachten en emotionele kwetsures die keer op keer getriggerd worden. Triggers zorgen voor paniekaanvallen, gevoelens van minderwaardigheid en pijnlijke herbelevingen (PTSS). Trauma laat ons in ons hoofd wonen, geplaagd door piekeren en met weinig aandacht voor ons lichaam met stress en mogelijk burn-out als gevolg. Door trauma hebben we een voorbehoud bij relaties, reageren we te aanhankelijk of net vermijdend. Grenzen kunnen moeilijk zijn en voor eigen geluk kiezen op persoonlijk of werkgebied, daar zit angst op.
Door ruimte te maken in ons lichaam kan trauma helen. Een veilige groep en onderlinge verbinding heeft hier een extra helend effect.
De technieken worden zo aangeleerd en toegepast dat je ze nadien kan inzetten in je eigen coach praktijk.
Deze reeks bestaat uit 8 lesdagen, telkens van 10u tot 15.30u (voor de voorjaarsreeks) en 9.30u tot 15u (voor de najaarsreeks). De lesdagen zijn iets korter dan gewoonlijk omwille van de intensiteit van het programma. Er is plaats voor 10 personen.
De data zijn zo ingepland dat er een coherent programma ontstaat met de juiste interval van heling en nieuwe inzichten.
We werken met een opbouwend programma en een veilige kleinschalige groep. Mis je een lesdag door ziekte of overmacht, dan krijg je het materiaal van op afstand aangereikt. Voor deze reeks is het niet mogelijk lesdagen in een andere reeks in te halen.
Onze reeks vertrekt vanuit een aantal belangrijke traumaprincipes:
-Trauma is een gevolg van een freeze reactie in het lichaam. Kennis van fight, flight en freeze mechanismen (zoals wetenschappelijk onderzocht door onder andere Peter Levine) vormt de rode draad.
-Heling van trauma is onmogelijk zonder het lichaam te betrekken. Somatische oefeningen en technieken gericht op het herstel van body-mind connectie zijn de basis van traumawerk.
-Traumaheling kan enkel binnen de window of tolerance. Te confronterende technieken leiden tot dissociatie en zijn bijgevolg mogelijks hertraumatiserend. Zachtheid en respect voor het eigen ritme van het lichaam zorgen voor veiligheid. Alle oefeningen zijn veilig en ook inzetbaar in een coach praktijk.
– Zachtheid, veiligheid en verbinding zijn kernwoorden bij traumaheling.
-Begrip, inzicht en kennis over de werking van trauma is naast lichaamswerk en emotioneel werk een essentieel gegeven in succesvolle en duurzame traumaheling.
-Naast heling van (eigen) trauma zetten we ook in op meer weerbaarheid tegen trauma’s.
-Door het helen van trauma komt levensvreugde en energie vrij. Psychosomatische klachten verminderen of verdwijnen zelfs. De weg naar een authentieker leven is vrij en maakt gelukkig.
-Iedereen heeft de aangeboren mogelijkheid om zijn trauma’s te helen, van welke aard ook. We zijn biologisch bepaald om zonder trauma’s door het leven te gaan.
Voel je welkom om dit mee te komen beleven.
De opleiding is wetenschappelijk onderbouwd (evidence-based) en gebaseerd op invloeden uit lichaamsgericht coachen, Somatische traumaheling, body-mind restoration, Focusing, Rogeriaanse psychologie, positieve psychologie en technieken uit mindfulness, autohypnose en voice dialogue die ondersteunend werken.
Lesgever is Wendy Ceulemans, assistent is Mieke Van Raemdonck.
Prijs:
Prijs = 1.199 euro excl. Btw voor 8 lesdagen.
In deze prijs is inbegrepen lesmateriaal en certificaat.
Reeks najaar 2024 (volzet, enkel nog aanmelden voor wachtlijst – nieuwe reeks start jan ’25, data zie hieronder)
Donderdag 12 september + vrijdag 13 september (de 1e 2 lessen zijn dus 2 dagen na elkaar!)
Donderdag 3 oktober
Donderdag 10 oktober
Donderdag 17 oktober
Donderdag 7 november
Donderdag 28 november
Donderdag 19 december
Nieuwe reeks op dinsdagen start 14 januari ’25
(8 dinsdagen, niet tijdens krokus of paasvakantie)
dinsdag 14 januari 2025
dinsdag 21 januari 2025
dinsdag 4 februari 2025
dinsdag 11 februari 2025
dinsdag 25 februari 2025
dinsdag 11 maart 2025
dinsdag 25 maart 2025
dinsdag 29 april 2025 (integratiedag)
Locatie:
Alle lessen gaan door op onze eigen locatie: Geestenspoor 17 A, 2180 Ekeren. Bereikbaar via trein en bus.
Wij zorgen voor drankjes en versnaperingen, lunch breng je zelf mee of koop je in 1 van de winkeltjes in de buurt.
Lesuren:
Deze reeks bestaat uit 8 lesdagen, telkens van 10u tot 15.30u (voorjaarsreeks) en van 9.30u tot 15u (najaarsreeks).
De lesdagen zijn iets korter dan gewoonlijk omwille van de intensiteit van het programma. Cursisten worden gevraagd om een half uur van tevoren aanwezig te zijn en na de les nog even te blijven ontspannen.
Deelnemen en extra informatie:
Interesse om deel te nemen? Mail naar hansbert@coachclinic.be voor het inplannen van een intake-gesprek (intake is enkel nodig wanneer dit de 1e opleiding is die je wil volgen.)