Wettelijk kader voor coaches

Er is momenteel geen uitgewerkt wettelijk kader voor coaches in België.  Dit betekent dat je strict genomen geen vooropleiding nodig hebt om als coach te kunnen werken.  Er zijn ook geen aanwijzingen dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Welke wettelijke bepalingen zijn er wel?

Een coach is geen therapeut

Het is als coach verboden om geneeskundige of psychotherapeutische handelingen uit te voeren.  Coaching kan dus nooit de rol van psychotherapeut of psycholoog vervangen.

Alle coaches dienen zich strict te houden aan wat wel en wat niet mag.  Eigenlijk logisch…als je bijvoorbeeld naar een kinesist gaat, wil je ook niet dat die chirurgische handelingen gaat uitvoeren :-).  Bij burn-out is een burn out coach een meerwaarde bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en overtuigen.  Bij life coaching leert de coach de cliënt op een nieuwe manier om te gaan met de uitdagingen die het leven stelt. In beweging brengen, hindernissen overwinnen, doelen stellen en behalen, anders leren kijken, beter leren communiceren, grenzen leren bewaken, perfectionisme herkennen en aanpakken, energie leren doseren, kwaliteiten ontwikkelen, talenten ontdekken…allemaal domeinen waar de coach een belangrijke rol kan vervullen.

Onderzoek wijst uit dat cliënten de begeleiding door hun coach als bijzonder waardevol ervaren.

Coachende attitudes

Hoewel er geen sluitende wetgeving bestaat over het beroep coach, is er wel op Belgisch én op Europees vlak wel overeenstemming over welke coachende vaardigheden en attitudes een coach minimaal moet kennen.  Deze richtlijnen hebben echter nog geen verplichtend karakter.  De coach-attitudes die op Europees vlak zijn geformuleerd verdienen een plaats in elke coach opleiding en zitten daarom ook vervat in de opleidingen van Coach Clinic.  Na afloop van de opleiding Life Coach is het mogelijk om deel te nemen aan het examen om ICF-gecertifieerd coach te worden.

Certificaat

Elke deelnemer van een opleiding verkrijgt na afloop een certificaat van deelname op basis van 80% aanwezigheid.

Voor de Life Coach opleiding Coachen is er geen vooropleiding vereist.  Coach Clinic houdt zich wel het recht voor om eerst een kennismakingsgesprek te vragen alvorens tot een definitieve inschrijving over te gaan.

Voor de Burn out Coach opleiding wordt een Bachelor denkniveau verondersteld: zonder bachelor diploma wordt een kennismakingsgesprek ingepland.

Voor de Loopbaan Coach opleiding wordt geen specifieke vooropleiding verwacht.  Een voorafgaande coach opleiding of ervaring in een HR werkomgeving wordt wel aangeraden.  Twijfel je of je in aanmerking komt?  Bel of mail ons, we geven graag meer info.

Loopbaancoaching

Wil je je sessies loopbaancoaching laten betalen voor middel van loopbaancheques, dan dien je je als loopbaancoach aan te sluiten bij een erkend loopbaancentrum.  Coach Clinic brengt je graag in contact met het loopbaancentrum dat het best bij jou past.  Coach Clinic werkt tevens samen met Teitu (www.teitu.be).

Andere vragen rond wetgeving

Wij hebben binnen Coach Clinic een ruime kennis rond wetgeving en coaching, we helpen jou graag verder met andere vragen op dit vlak.

Meer informatie? Bel Wendy Ceulemans op 0496/66.46.26 of mail wendy@coachclinic.be